Täältä
löydät vinkkejä, joiden avulla voit vähentää hävikkiä omassa keittiössäsi. Tutustu resepteihin ja
innostu hyödyntämään hukkapalat ja pussinpohjat uudella tavalla!
Linkkien avulla löydät tarkat
reseptit ja muun inspiraation helposti, tervetuloa vähentämään ruokahävikkiä ruoanlaiton kautta.
Älä heitä kuivahtanutta leipää roskiin tai ennakoi jo
ennen kuin leipä kuivahtaa!
✔ Krutongit vaaleasta leivästä: Hyvää
oliiviöljyä, reilusti mausteita ja kärsivällisyyttä paahtamiseen. Paahda leipäkuutiot 175C
uunissa, kääntele tarpeen mukaan. Mausta krutongit esim. sormisuolalla, mustapippurilla ja
oreganolla.
Ylijäänyt leipä toimii myös näissä ruokaohjeissa:
✔ Lanttu-vuohenjuusto-pannu
✔
Ruisleipä lastut
Kaupallinen yhteistyö
Festivo.
Ruokahävikin vähentäminen lähtee oikeista laitevalinnoista. Kotimaiset Festivo
-kylmälaitteet takaavat ruoalle optimaaliset säilytyslämpötilat eri tilanteisiin.
Katso
lisää vinkkejä linkkien takaa, löydät Festivon sivuilta myös eri sesonkeihin soveltuvia reseptejä,
joissa monessa on mukana oma vinkkinsä hävikin vähentämiseen (sen lisäksi että ne ovat herkullisia
ruokaohjeita!).
✔ Festivon omistajan ruokahävikki pienenee!
✔ Nollatila ja muut Festivon edut ruoan säilytyksessä.
✔ Joulukauden kaunein jälkiruoka, Glögi-trifle! Tähän herkkuun
saat hyödynnettyä niin maustekakun loput kuin piparkakkupurkin pohjat.
Älä heitä pannun pohjalle jäänyttä kahvia viemäriin.
Kahvia voi hyödyntää monin tavoin:
✔ Kostuta kakku kahvilla tai mausta sillä
suklaakakkutaikina.
✔ Maistuva jääkahvi jäädyttämällä kahvi jääpaloiksi.
✔ Tee
jauhelihakastikkeesta täyteläisempi kahvin avulla.
✔ Kahvi sopii myös keittiön ulkopuolella käytettäväksi!
Jäikö juustoa yli kannikan verran vai enemmän? Alla
hävikkivinkkejä juuston käyttöön:
✔ Juustoa voi hyvin pakastaa. Raasta kannikat valmiiksi
pieniin pusseihin ja käytä ruoanlaitossa!
✔ Sopii kastikkeiden ja patojen maustamiseen,
kokeile esimerkiksi tätä reseptiä:
✔ Possu-Ragu -reseptiä
Kuivahtaneesta pullasta syntyy pullavanukas tai
köyhät ritarit, herkullinen jälkiruoka idea on myös tämä:
- Kuutioi kuivahtanut pulla (2-3
palaa)
- Paista (suht reilussa) voissa rapeaksi, lisää sokeria 1-2 rkl ja anna
karamellisoitua. Varo ettei sokeri pala.
- Lisää loraus kermaa, noin 0,5-0,75 dl.
-
Kiehauta kinuskiksi. Kinuskia on tarkoitus muodostua vain sen verran, että peittää pulla kuutiot.
Lopputuloksen paikoitellen rapeita, paikoitellen pehmeän tahmeita herkkupaloja.
- Jos pidät
suolaisesta kinuskin mausta, viimeistele ripauksella sormisuolaa.
- Tarjoa kuumana
vaniljajäätelön kera.
✔ Kinuskiset pullakuutiot Instagramissa
Pussin pohjalle jääneet tortillaletut
muuttuvat ihaniksi naposteltaviksi uunissa: leikkaa paloiksi, valuta päälle hiukan oliiviöljyä,
lisää mausteita ja paahda 200C uunissa rapeiksi. Käytä salaatissa krutonkien tapaan tai dippaile
sipsin sijaan!
Tortillaletuista valmistat myös seuraavia herkkuja:
✔ Tortillakanamunakupit
Jäikö riisipuuroa yli? Alta löydät
useita herkullisia tapoja hävittää ylijäämä!
Ylijäänyttä puuroriisiä voi käyttää
esimerkiksi:
✔ Sushiriisin
korvaajana
✔ Riisipuurosta risotoksi
✔ Retroklassikko, täytetyt
paprikat
Jäikö puuroriisiä pussinpohjalle? Kokeile ihanaa lempeän mausteista
riisi-linssipataa!
Tai tätä maukasta jauheliha-riisi
vuokaa!
Jos mielesi tekee jotain makeampaa, kokeile riisipuuropannaria ahvenanmaan pannaria mukaellen.
Maustamaton jogurtti (kuten muut
hapanmaitotuotteet) voi käyttää hyvin vielä parasta ennen päiväyksen jälkeenkin. Perinteisesti
leipätaikinat ovat hyviä hautausmaita niille jogurtin jämille, mitkä eivät enää maistu
sellaisenaan. Kokeile vaikka näitä reseptejä:
✔ Hävikkisämpylät
✔ Rukiinen pataleipä
Saitko joulukorissa kuivattuja hedelmiä
pussillisen ja löysit sen taas uudelleen keväällä kuivakaapin kätköistä? Leivo kakku! Pilko
kuivatut hedelmät ja lisää ne taikinan joukkoon, kokeile vaikka tätä herkullista
suklaakakkureseptiä!
✔ Suklainen
hedelmäkakku portviinillä
Perunamuusin jämien klassikkovinkki on
tietysti perunarieskat. Perunaletut ovat myös ihana vaihtoehto hävittää muusin loput. Jos haluat
kokeilla välillä jotain aivan muuta, voit hakea inspiraatiota vaikka seuraavista resepteistä!
Näissä resepteissä muusilla on iso osa, vaikka sitä ei heti uskoisi:
✔ Gluteeniton suklaakakku
✔ Sienigalette
✔ Pitsapiirakka (tähän saat käytettyä myös pakastimeen unohtuneet
voitaikinalevyt! Löydät linkin takaa IG-julkaisun ja step-by-step ohjeet Kaviaarista arkeen
instagramin kohokohdista, tämä on simppeli ja herkullinen!)
Jäikö croissantteja yli brunssilta?
Leipävanukas on tietys aina hyvä vaihtoehto, mutta kokeile myös näitä tapoja hyödyntää
kuivahtaneet leivonnaiset! Mantelicroissantteja varten saatat päätyä ostamaan croissanteja
vartavasten, niin ihana herkku!
✔
Mantelicroissantit
✔ Croissant-kananmunakupit
✔ Munakas-croissant
✔ Täytetty,
paahdettu croissant
Pääsikö erä juureksia nahistumaan?
Jos kasvikset ovat muuten kunnossa, voi niistä edelleen valmistaa monia herkkuja:
-Ne
käyvät liemen pohjaksi paloiteltuna, raastettuna lettuihin, paahdettuina ja soseutettuina keittoon
(paahda juureksia ensin uunissa, laita ne kattilaan, lisää liemi, kiehauta ja soseuta.
(Kookos)kermaa ja mausteita mukaan, täydellistä!)
Alta löydät linkkejä resepteihin, klikkaa
ja inspiroidu!
✔ Maukas kanaliemi. (myös linkki videoon).
✔ Miten olisi jälkiruoka? Makeat
porkkanakakkuletut!
Muista, että juureksista voi usein hyödyntää monta osaa: ✔ Kokeile esimerkiksi porkkananaattipestoa!