Piristä pataleipää tattarilla! Pataleivän helppous on siinä, että taikinaa ei tarvitse ollenkaan vaivata. Yön yli kohotus huoneenlämmössä antaa taikinaan mahtavaa makua, aamulla leipä paistetaan kuumassa padassa rapeakuoriseksi herkuksi!
* 6 dl vehnäjauhoja
* 2 dl tattarihiutaleita
* 1-2 tl suolaa
* 1 tl kuivahiivaa
* 4 dl haaleaa vettä
- Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa.
- Lisää haalea vesi, sekoita esim. Puulusikan avulla taikinaksi. Taikina on aika löysää ja tahmeaa.
- Peitä kelmulla ja anna seistä huoneen lämmössä 8-12h.
- Kaada taikina jauhotetulle alustalle, muotoile jauhojen avulla pyöreäksi leiväksi. Anna levätä kelmun alla 30min.
- Kuumenna kannellista valurautapataa 225C uunissa, kunnes uuni ja pata ovat kunnolla lämmenneet.
- Nosta leipä varovasti kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista 225C 30min.
- Poista kansi ja jatka paistoa vielä 15min.
- Kumoa leipä padasta ja nauti tuoreena, voin kera
✔ Aloita ensin 3,5dl vettä ja lisää loput jos taikina näyttää tarvitsevan sitä. Jauhojen kuivuus vaihtelee ja varsinkin jos vaihdat hiutaleet joihinkin muihin, voi veden määrää joutua vähentämään/lisäämään.
✔ Annan taikinan levätä tarkoituksella huoneenlämmössä, en viileässä niin kuin jossain ohjeissa neuvotaan. Mielestäni näin leipään tulee enemmän makua.