topography

Kardemummakierteet

Kanelipullien ja korvapuustien kardemummainen serkku ihastuttaa mausteisuudellaan!
Kardemumman rakastajat laittavat reilumman määrän sitä täytteeseen, mutta ohjeen pienemmälläkin määrällä saa pullaan ihanaa mausteisuutta ja vahvemman kardemumman maun kuin peruspullassa.

Nämä pehmeistä pehmeimmät pullat katoavat nopeasti, tee siis vaikka tuplasatsi ja pakasta osa vierasvaraksi.

information circle-sharp
Valmistusaika
2 h 30 min
calendar sharp
Annosmäärä
12-16
ellipsis horizontal-circle-sharp
Hyvä huomioida
-

Aineosat

● 2,5 dl maitoa⁣⁣
● 1 dl hienosokeria ⁣⁣
● 2 tl kardemummaa
●7 g kuivahiivaa (1pss)⁣⁣
● 6,5-8 dl vehnäjauhoja⁣⁣
● 100 g pehmeää voita (normaalisuolaista,  jos käytät suolatonta, lisää taikinaan ripaus suolaa)⁣⁣

Täyte
● 75 g pehmeää voita
● 2-3 tl kardemummaa
● 2 tl vaniljasokeria
● 0,5-0,75 dl fariinisokeria

●1 kanamuna + 1tl vettä yhteen sekoitettuna, voiteluun

Tee näin

Lämmitä maito hiukan kädenlämpöä lämpöisemmäksi. ⁣⁣

○ Sekoita kuivahiiva noin 1 dl jauhoja ja sekoita  seos maitoon. Jätä seos  hetkeksi odottamaan (5-10min) liinan alle  (hiiva aktivoituu ja alkaa kuplia). ⁣⁣

○ Sekoita  taikinaan seuraavaksi sokeri ja kardemumma sekä noin 3 desiä jauhoja. Vatkaa vellimäistä  seosta muutama minuutti jotta saat taikinaan hyvän sitkon. ⁣⁣

○ Vaivaa seuraavaksi joukkoon loput jauhot, lisää ensin muutama desi ja sitten vähitellen lisää, tarpeen mukaan. Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista, lisää sitten pehmeä, huoneenlämpöinen voi.  Jatka  vaivaamista kunnes voi on sekoittunut taikinan joukkoon (yleensä  lisään vielä tässä vaiheessa ripauksen jauhoja, tarpeen mukaan).⁣⁣

○ Anna taikinan kohota  peitettynä kaksinkertaiseksi, valitse lämmin, vedoton paikka. ⁣⁣

○ Vaivaa kohonnut taikina, kaulitse suorakaiteen muotoiseksi levyksi.

○ Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä tahna tasaisesti taikinalevyn päälle.

○ Käännä taikinalevy pitkältä sivulta puoleen väliin levyä ja käännä tämän jälkeen toinen puolisko toisen päälle (eli täyte jää levyjen väliin).

○ Leikaa levystä 1-1,5 cm paksuisia suikaleita (noin 12-16 kpl), kiepauta taikina suikaleita pitämällä päistä kiinni ja kääntämällä niitä eri suuntiin (katso täältä kuva!). Käännä kierretty taikina lopuksi pyöreäksi solmuksi.

○ Nosta solmut leivinpaperin päälle uunipellille ja anna kohota vielä noin 30 min. Voitele muna+vesi seoksella, ripottele päälle vielä hiukan kardemummaa ja paista 225 C uunissa (keskitaso, tasalämpö) kunnes kypsiä (noin 12-15 min.).

○ Tarjoile tuoreena tai pakasta myöhempää herkuttelua varten!

Vinkit

✔ Säädä täytteen sokerin ja kardemumman määrää oman maun mukaan.
✔ Voitele pulla kananmunan sijaan maidolla, saat kananmunattomaan ruokavalioon sopivan herkun!
✔ Etkö jaksa pyöritellä kierteitä? Kokeile kinuskilla ja puolukoilla täytettyä bostonpullaa!

📽  🎞  

Löydät tämän reseptin step-by-step -vaiheet Kaviaarista arkeenInstagramin kohokohdista!

Lisää sisältöä

Pienennä ruokahävikkiä

Joulupöydän herkut

Ruokaohjeita arjen kiireeseen