Mehevien lihapullien
ohje on hyvin yksinkertainen, mutta muutamalla vinkillä niistä tulee aina täydellisiä!
Kastikkeeksi sopii muutkin vaihtoehdot kuin tämä klassinen kerma-dijon yhdistelmä, mutta kuten
usein sanotaan, klassikot toimivat aina. Muutamassa niksissä on lopputuloksen salaisuus, joten kannattaa
lukea myös lisävinkit reseptin lopusta.
LIHAPULLAT
- 1 kg
sika-nauta jauhelihaa (lue vinkit, jos käytät jotain muuta jauhelihaa)
- 1 iso punasipuli
-
1-3 valkosipulinkynttä (tai 1-2 tl valkosipulijauhetta)
- 100 g ranskankermaa (ei kevyt)
-
suolaa, mustapippuria
paistamiseen voita ja (oliivi)öljyä
KASTIKE
2 dl kermaa
(mieluiten kuohukermaa)
0,5-1 dl vettä
2 rkl smetanaa
2 tl dijon-sinappia (tai maun
mukaan)
1 tl hunajaa
(1-2 rkl soijaa tai tilkka lihafondia)
suolaa,
mustapippuria
(Viimeistelyyn lehtipersiljaa)
- Sekoita jauhelihan joukkoon
hienoksi hienonnettu punasipuli ja valkosipuli (tai valkosipulijauhe), ranskankerma ja suolaa ja
pippuria maun mukaan. Älä vaivaa jauhelihamassaa liikaa, vaan sekoita vain sen verran että saat
mausteet kunnolla sekaisin.
- Pyöritä massasta lihapullia (kostutetut kädet auttavat
estämään massan tarttumista), lihapullat saavat olla noin golf-pallon kokoisia (tai hiukan
pienempiä).
- Anna pyöritettyjen pullien levätä noin vartin ennen paistoa (lihapullat pysyvät
paremmin koossa ja paistuvat tasaisemmin).
- Kuumenna paistipannu kunnolla kuumaksi ja
paista lihapullat erissä voin ja öljyn yhdistelmässä. Lihapullien ei ole tarkoituskaan kypsyä
kokonaan tämän aikana, vaan koita saada mahdollisimman hyvä ruskea paistopinta jokaiseen pullaan.
Siirrä ne pannulta uunivuokaan odottamaan.
- Kun kaikki lihapullat ovat saaneet kauniin
värin ja siirretty pois pannulta, käytä samaa pannua kastikkeen tekemiseen. (Jos pannulla on
mielestäsi liian paljon rasvaa, katso vinkit alempaa!)
- Kastikkeen tekoa varten lisää
pannulle kerma ja huuhtaise purkki vedellä ja lisää se myös kastikkeeseen (reseptin vesimäärä).
Lisää smetana ja kiehauta.
- Mausta dijonilla, hunajalla, (tarpeen mukaan
soijalla/fondilla, jos pannusta ei ole irronnut lihapullien paiston jälkeen tarpeeksi makua) ja
suolalla ja pippurilla. Kiehauta ja anna kiehua muutama minuutti jotta kastike saostuu.
-
Kaada kastike pullien päälle uunivuokaan (jos paistinpannusi kestää uunia, voit lisätä myös
lihapullat kastikkeeseen) ja nosta vuoka/pannu 200C uuniin niin pitkäksi aikaa, että lihapullat
ovat kypsiä (riippuu niiden koosta).
- Viimeistele ruoka hienonnetulla lehtipersiljalla ja
tarjoa haluamasi lisukkeiden kanssa.
- Käyttäessäsi
vähärasvaisempaa jauhelihaa, lisää ranskankerman määrää (voit laittaa sitä 150-200 g).
-
Lisää pulliin mausteita maun mukaan, omia suosikkejani on mm. hienonnetut tuoreet yrtit.
-
Voit myös lisätä pullat kastikkeen joukkoon kypsymään, mutta mehevimmät niistä tulee uunissa
viimeisteltynä.
- Jos en tee pullille kastiketta, pyöritän ne usein ennen paistoa jauhoissa
jolloin niihin tulee rapea pinta joka samalla pitää ne mehevinä uunissa olon aikana.
-
Alkaessasi tekemään kastiketta, jos paistinpannulla on mielestäsi liikaa rasvaa: lisää 1-2 tl
jauhoja suurustamaan tai kaada osa rasvasta pois (huom. rasvan mukana poistuu aina myös makua,
joten silloin saatat joutua lisäämään sitä kastikkeeseen muilla tavoilla.
Katso valmistusohje Instagramissa