topography

Lihapullat kerma-Dijon-kastikkeessa

Mehevien lihapullien ohje on hyvin yksinkertainen, mutta muutamalla vinkillä niistä tulee aina täydellisiä!
Kastikkeeksi sopii muutkin vaihtoehdot kuin tämä klassinen kerma-dijon yhdistelmä, mutta kuten usein sanotaan, klassikot toimivat aina. Muutamassa niksissä on lopputuloksen salaisuus, joten kannattaa lukea myös lisävinkit reseptin lopusta.

information circle-sharp
Valmistusaika
60 min
calendar sharp
Annosmäärä
6-8 annosta
ellipsis horizontal-circle-sharp
Hyvä huomioida
Gluteeniton

Aineosat

LIHAPULLAT
- 1 kg sika-nauta jauhelihaa (lue vinkit, jos käytät jotain muuta jauhelihaa)
- 1 iso punasipuli
- 1-3 valkosipulinkynttä (tai 1-2 tl valkosipulijauhetta)
- 100 g ranskankermaa (ei kevyt)
- suolaa, mustapippuria
paistamiseen voita ja (oliivi)öljyä

KASTIKE
2 dl kermaa (mieluiten kuohukermaa)
0,5-1 dl vettä
2 rkl smetanaa
2 tl dijon-sinappia (tai maun mukaan)
1 tl hunajaa
(1-2 rkl soijaa tai tilkka lihafondia)
suolaa, mustapippuria

(Viimeistelyyn lehtipersiljaa)

Tee näin

- Sekoita jauhelihan joukkoon hienoksi hienonnettu punasipuli ja valkosipuli (tai valkosipulijauhe), ranskankerma ja suolaa ja pippuria maun mukaan. Älä vaivaa jauhelihamassaa liikaa, vaan sekoita vain sen verran että saat mausteet kunnolla sekaisin.

- Pyöritä massasta lihapullia (kostutetut kädet auttavat estämään massan tarttumista), lihapullat saavat olla noin golf-pallon kokoisia (tai hiukan pienempiä).
- Anna pyöritettyjen pullien levätä noin vartin ennen paistoa (lihapullat pysyvät paremmin koossa ja paistuvat tasaisemmin).

- Kuumenna paistipannu kunnolla kuumaksi ja paista lihapullat erissä voin ja öljyn yhdistelmässä. Lihapullien ei ole tarkoituskaan kypsyä kokonaan tämän aikana, vaan koita saada mahdollisimman hyvä ruskea paistopinta jokaiseen pullaan. Siirrä ne pannulta uunivuokaan odottamaan.

- Kun kaikki lihapullat ovat saaneet kauniin värin ja siirretty pois pannulta, käytä samaa pannua kastikkeen tekemiseen. (Jos pannulla on mielestäsi liian paljon rasvaa, katso vinkit alempaa!)

- Kastikkeen tekoa varten lisää pannulle kerma ja huuhtaise purkki vedellä ja lisää se myös kastikkeeseen (reseptin vesimäärä). Lisää smetana ja kiehauta. 

- Mausta dijonilla, hunajalla, (tarpeen mukaan soijalla/fondilla, jos pannusta ei ole irronnut lihapullien paiston jälkeen tarpeeksi makua) ja suolalla ja pippurilla. Kiehauta ja anna kiehua muutama minuutti jotta kastike saostuu.

- Kaada kastike pullien päälle uunivuokaan (jos paistinpannusi kestää uunia, voit lisätä myös lihapullat kastikkeeseen) ja nosta vuoka/pannu 200C uuniin niin pitkäksi aikaa, että lihapullat ovat kypsiä (riippuu niiden koosta).

- Viimeistele ruoka hienonnetulla lehtipersiljalla ja tarjoa haluamasi lisukkeiden kanssa.

Vinkit

- Käyttäessäsi vähärasvaisempaa jauhelihaa, lisää ranskankerman määrää (voit laittaa sitä 150-200 g).

- Lisää pulliin mausteita maun mukaan, omia suosikkejani on mm. hienonnetut tuoreet yrtit.

- Voit myös lisätä pullat kastikkeen joukkoon kypsymään, mutta mehevimmät niistä tulee uunissa viimeisteltynä.

- Jos en tee pullille kastiketta, pyöritän ne usein ennen paistoa jauhoissa jolloin niihin tulee rapea pinta joka samalla pitää ne mehevinä uunissa olon aikana.

- Alkaessasi tekemään kastiketta, jos paistinpannulla on mielestäsi liikaa rasvaa: lisää 1-2 tl jauhoja suurustamaan tai kaada osa rasvasta pois (huom. rasvan mukana poistuu aina myös makua, joten silloin saatat joutua lisäämään sitä kastikkeeseen muilla tavoilla.
Katso valmistusohje Instagramissa

Lisää sisältöä

Pienennä ruokahävikkiä

Joulupöydän herkut

Ruokaohjeita arjen kiireeseen