topography

Aromaattinen kookosliemi ja riisinuudelit

Aromaattinen kookospohjainen liemi jonka lämpö tulee inkivääristä ja vihreästä chilistä, mukana raikas lime ja kaffirlime. Tarjoilussa ehdoton on riisinuudelit (itse suosin leveitä nuudeleita), mutta proteiinia voi vaihdella oman maun mukaan! Tämä liemi on täydellinen lounas tai pienempinä annoksina myös alkupalana ennen tuhdimpaa pääruokaa.

information circle-sharp
Valmistusaika
45 min
calendar sharp
Annosmäärä
2-4
ellipsis horizontal-circle-sharp
Hyvä huomioida
Maidoton
 Ruokaohje
 

Aineosat

- 2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 1 rkl hienonnettua tuoretta inkivääriä
- 5 cm pala sitruunaruohoa hienonnettuna tai 1 rkl kuivattua
- 1 vihreä chili ohuesti viipaloituna
(- öljyä)
- 2-3 ohutta palaa kuivattua galangalia (voi jättää pois tai korvata lisäämällä hiukan inkiväärin määrää)
- 4-5 kuivattua kaffirlimenlehteä
- 1 tlk kookosmaitoa (400ml)
- 0,8-1l vettä
- 1/2 ruukkua korianteria, varret erikseen hienonnettuna
- 1/2 lime (säästä toinen puoli tarjoiluun)
- 1 rkl kalakastiketta
- Soijakastiketta maun mukaan

Tarjoiluun leveitä riisinuudeleita ja rapuja (voi korvata muulla proteiinilla), tuoretta limeä, soijakastiketta

Tee näin

- Kuullota inkiv√§√§ri√§, valkosipulia ja chili√§ pieness√§ m√§√§r√§ss√§ √∂ljy√§ kattilan pohjalla muutama minuutti kunnes ainekset muuttuvat tuoksuviksi (jos k√§yt√§t tuoretta sitruunaruohoa, lis√§√§ se my√∂s t√§ss√§ vaiheessa). √Ąl√§ ruskista.
- Lisää mukaan kuivatut mausteet (kaffirlime, galangal, sitruunaruoho) ja anna hetki lämmetä muiden ainesten mukana. Lisää hienonnetut korianterin varret.
- Lisää vesi, kookosmaito, puolikas lime sellaisenaan (hyvin pesty) ja kalakastike. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua ilman kantta hiljalleen kiehuen noin puoli tuntia.
- Lopuksi lisää korianterin lehdet, purista mukana olleesta limestä mehu liemeen (tämän jälkeen ei kannata enää kiehauttaa, jotta kookosmaito ei leikkaa) ja mausta halutessasi tässä vaiheessa soijakastikkeella.

- Tarjoa kuuma liemi: Nosta kulhoon kypsiä riisinuudeleita ja sulatettuja rapuja, kauho päälle kuumaa lientä ja tarjoile soijakastikkeen ja tuoreen limen kera.

Vinkit

- Voit veden sijaan käyttää proteiiniin sopivaa lientä (kalan, rapujen kanssa kalaliemi, jos lisäät kypsää kanaa annoksiin, kanaliemi jne.).
- Sopiva muita proteiineja: kypsä kana, paistettu tofu, kypsä kala (hauduta kala kypsäksi liemessä!)
- Vaihtamalla kalakastikkeen vegaaniseen, saat liemestä vegaanisen!
- Liemi riittää noin 150 g - 200 g leveitä riisinuudeleita.
-Määrien suhteen ei tarvitse olla turhan tarkka, voit tehdä tästä liemestä omaan makuun sopivan vaikka lisäämällä chilin määrää.
- Kauniin valkoisen liemen saat kun annat syöjien lisätä soijakastikkeen vasta omaan annokseensa, näin jokainen saa myös säädettyä suolaisuuden omaan suuhun sopivaksi.

Lisää sisältöä

Pienennä ruokahävikkiä

Joulupöydän herkut

Ruokaohjeita arjen kiireeseen