topography

Kesäkurpitsa-munakoisopaistos ja tomaattikastike uunissa

Uunissa paahdettu tomaattikastike toimii alustana tälle maukkaalle kasvispaistokselle. Kesäkurpitsa saa parikseen mehevän munakoisen ja päälle ladataan reilusti parmesania ja mozzarellaa! Pitkittäin leikattuja kasviksia ei tarvitse leivittää, vaan niihin paahdetaan kuumalla pannulla kunnon pinta ennen vuokaan latomista. Lopputulos on mehevä paistos joka toimii kasvisruokana itsessään, muista vain varata leipää kastikkeeseen dippailua varten, se on herkkua!

P.S. Tomaattikastike on niin herkkua, että teen sitä usein tuplasatsin ja hyödynnän sitä myös muissa ruoissa, esimerkiksi tässä pastassa!

information circle-sharp
Valmistusaika
1 h 30 min
calendar sharp
Annosmäärä
4
ellipsis horizontal-circle-sharp
Hyvä huomioida
Kasvis

Aineosat

TOMAATTIKASTIKE
● 500 g paseerattua tomaattia (säilyke)
● 50 g tomaattipyrettä (n. 0,5 dl)
● 200 g kirsikkatomaatteja
● 5 oksaa tuoretta timjamia tai 2 tl kuivattua
● 1-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
● suolaa, mustapippuria
● oliiviöljyä

LISÄKSI
● 1 munakoiso
● 2 pienehköä kesäkurpitsaa
● 2 palloa tuoretta mozzarellaa
● 25-40 g parmesania raastettuna

●1/2 ruukkua tuoretta basilikaa

Tee näin

○ Aloita tomaattikastikkeesta. Lorauta oliiviöljyä (n. 2-4 rkl) laakeaan uunivuokaan (kastike paahtuu nopeammin maukkaaksi silloin kun kastiketta  ei ole vuoassa liian paksulti).
○ Kaada paseerattu tomaatti vuokaan, lisää tomaattipyree ja timjami (voit lisätä tuoreen timajmin kokonaisina oksina ja poistaa myöhemmin). Sekoita hyvin. Lisää kirsikkatomaatit kokonaisina ja hienonnettu valkosipuli, mausta kevyesti (makua voi säätää myöhemmin).
○ Nosta vuoka uuniin, 225 C tasalämpö tai 200 C kiertoilma, anna paahtua noin 30-45 minuuttia. Kastike saa keittyä uunissa kasaan ja myös ottaa väriä pintaan (usein laitan vielä lopuksi hetkeksi myös grillivastukset päälle jotta pinta hiukan enemmän paahtuu). Sekoittele kerran tai kaksi paiston aikana.

○ Kastikkeen ollessa uunissa voit valmistella munakoison ja kesäkurpitsan. Pese kasvikset ja leikkaa ne pitkittäin ohuiksi viipaleiksi.
○ Kuumenna paistinpannu ja siinä (oliivi)öljyä, paista kuumalla pannulla viipaleita, anna niiden saada kunnon paistopinta ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. (Pannun ja öljyn tulee olla tarpeeksi kuumaa, jotta kasvikset eivät ime liikaa öljyä itseensä). Nosta viipaleet sivuun odottamaan.
○ Raasta juusto ja viipaloi mozzarella (voit myös leikata mozzarellan paloiksi jos haluat isompia juustosattumia paistokseen).

○ Maista tomaattikastiketta ja mausta lisää tarvittaessa (muista kuitenkin, että juusto tuo myös suolaisuutta ruokaan).
○ Lado kasvisviipaleet kastikkeen päälle, voit upottaa osan kastikkeeseen, mutta pidä huolta että muutama jää kunnolla pinnalle paahtunut pinta näissä on niin maukasta!).
○ Lisää päälle ensin mozzarellaviipaleet, älä peitä kasviksia kokonaan, vaan työnnä juustoa myös niiden väleihin ja alle. Lopuksi ripottele päälle parmesanraaste (itse lisään tässä vaiheessa usein vielä hiukan oliiviöljyä pinnalle, mutta se ei ole välttämätöntä).
○ Nosta paistos uuniin, 200C, ja anna paistua n. 20 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja kuplii. Käännä hetkeksi grillivastukset päälle ja anna paistoksen pinnan paahtua kauniin ruskeaksi (noin 3-5minuuttia, tarkkaile paistosta ettei pinta pääse palamaan).
○  Viimeistele lisäämällä pinnalle tuoretta basilikaa.

Vinkit

✔ Voit tehdä ruoan myös pelkästä kesäkurpitsasta tai pelkästä munakoisosta. Jos haluat kiinteämmän rakenteen, kokeile japanilaista munakoisoa! Se on pitkulainen ja kiinteämpi rakenteeltaan.
✔ Mikäli kastike kaipaa mielestäsi hiukan makeutta paahtamisen jälkeen, 1-2 tl hunajaa toimii hyvin.
✔ Tämä paistos on suunniteltu tarjottavaksi sellaisenaan, mutta jos kaipaat lisuketta tai pastan kanssa tarjottavaa, kokeile tätä ohjetta!

📽  🎞  Löydät tämän reseptin step-by-step -vaiheet Kaviaarista arkeen Instagramin kohokohdista!

Lisää sisältöä

Pienennä ruokahävikkiä

Joulupöydän herkut

Ruokaohjeita arjen kiireeseen