Ajvar on paahdetusta paprikasta ja munakoisosta valmistettava paksu kastike. Tutustuin tähän tahnaan, dippiin, Kroatian matkalla ja rakastuin. Alta löydät oman ohjeeni tähän herkkuun, ajvar toimii niin dippinä, leivän päällä kuin vaikka tomaattikastikkeen korvaajana pitsassa! Lue lisää käyttövinkkejä reseptin vinkki-osiosta.
1 munakoiso
2 (punaista) paprikaa
1-2 chiliä (oman maun mukaan)
1 sitruuna
1 valkosipulin kynsi
0,75 dl + 0,25 dl oliiviöljyä
Suola
Paahda munakoiso, paprikat ja chili
tummiksi joko grillissä, valurautapannulla tai uunissa grillivastusten alla. Laita kulhoon kelmun
alle hikoilemaan.
Kuori ja poista siemenet. Puolita sitruuna ja paahda leikkuupinnat
kuumalla pannulla/grillissä.
Laita paprikat, munakoiso, valkosipuli, 0,75 dl oliiviöljyä
yleiskoneen kulhoon, purista mukaan mehu sitruunanpuolikkaista.
Aja halutun sileäksi, itse
jätän yleensä vähän rouheammaksi.
Kaada kattilaan, lisää loppuöljy ja mausta
suolalla.
Kuumenna ja keitä hiljalleen miedolla lämmöllä 30-60min. Purkita kuumana. Anna
jäähtyä ja säilytä viileässä
✔punaisten paprikoiden
sijaan voi käyttää myös keltaisia ja oransseja, paprikoiden maku on tällöin hiukan miedompi ja
valmiin kastikkeen väti vaaleampi.
✔ Ajvarista saa nopean dipin sekoittamalla sitä esimerksi
smetanan kanssa yhteen.
✔ Linssikeitto saa ajvarilla aivan uuden ulottuvuuden!
✔ Kokeile
tahnaa myös levitteenä leivän päällä.